קרנות הסל על הביטקוין רשמו את קצב הגיוס הגבוה בהיסטוריה ובסה"כ גייסו יותר מ-60 מיליארד דולר, ואלו של האיתריום גייסו יותר מ-2.5 מיליארד דולר; הנה כמה נקודות שכדאי לדעת

אפשר לסכם את 2024 ולקבוע אותה כשנת מפנה בתחום הקריפטו והבלוקצ’יין. האירוע המרכזי, בהקשר זה, הוא השקת תעודות הסל על הביטקוין והאיתריום, בינואר וביולי בשנה שעברה. קרנות הסל על הביטקוין רשמו את קצב הגיוס הגבוה בהיסטוריה ובסה"כ גייסו יותר מ-60 מיליארד דולר, ואלו של האיתריום גייסו יותר מ-2.5 מיליארד דולר.
מדוע מדובר באירוע משמעותי עבור תעשיית הקריפטו? אישור ואסדרה של השקעה באמצעות קרנות סל בשוק ההון המסורתי, בפרט בארה"ב, מסמן את הכניסה של השחקנים המוסדיים לשוק הקריפטו ומאפשר חשיפה יעילה למשקיעי ריטייל. את המשמעות של ההתפתחויות הרגולטורית ניתן לראות גם בתשואות הנאות ובעלייה בביקוש לנכסים הדיגיטליים, שהמרכזיים שבהם עלו בעשרות ומאות אחוזים בשנה החולפת.
ובישראל? בשנים האחרונות קרנות סל בכלל צוברות פופולריות, ובשנה החולפת נרשמו הסטות כספים משמעותיות של הציבור ממסלולים מנוהלים במכשירי החיסכון השונים למסלולים מחקי מדד. בעקבות העניין הגובר בתחום הקריפטו, ביום שחתם את השנה האחרונה החלו להיסחר בבורסה בתל אביב שש קרנות נאמנות בתחום הקריפטו, והמוסדיים התבטאו שבכוונתם להשיק בהמשך גם קרנות סל.
חשיפה חשובה אך מוגבלת
חשוב לזכור כי שוק הקריפטו איננו שוק ההון. מדובר בשוק בעל שקיפות גבוהה מאוד ודינמיקה שונה של מסחר 24/7. מה המשמעות של כל זה? הנה ארבעה נקודות למחשבה.
גיוון נכסים
ביטקוין ואיתריום הם שני הנכסים המרכזיים בשוק הקריפטו שמהווים יותר מ-65% משווי השוק הכולל של התחום שעומד על כ-3.24 טריליון דולר. בשלב זה, קרנות הסל בארצות הברית מאפשרות חשיפה אך ורק לשני הנכסים האלה. עם זאת, סביר כי בעתיד הלא רחוק פרויקטים כמו סולנה ואחרים יוסדרו גם הם. באנלוגיה לשוק ההון ולמניות, שקול הדבר לחשיפה למגה-קאפ בלבד, כאשר כל הסמול-קאפ נשארות בחוץ.
עמלות ופערי עקיבה
בשלב זה מרבית הקרנות מציעות דמי ניהול אטרקטיביים על רקע אירועי ההשקה והעלות צפויה לעלות באופן משמעותי בהמשך. וחשוב יותר, ביחס לקרנות השקליות הנסחרות בבורסה בת"א, ישנן עלויות של גידור המטבע. בנוסף, הקרנות בישראל עוקבות אחר מחיר החוזים העתידיים ואינן מגובות בהחזקה פיזית של מטבעות דיגיטליים. משמעות הדבר שמנהל הקרן של התעודה נדרש לרכוש חוזים עתידיים (בכל פעם את החוזה לחודש הקרוב), ובתום כל חודש הוא צריך לגלגל את החוזה ולקנות את החוזה של החודש העוקב. עלות הגלגול יכולה להגיע בקלות ל-0.5%-1.0% ובראייה שנתית מדובר ב-10% לפחות של פער בעקיבה.
יכולת תגובה
המסחר בקרנות השונות הנסחרות בשוקי ההון מוגבל לימי ושעות המסחר של הבורסות. במקרה של הקריפטו, נכסי הבסיס של התעודות נסחרים 24/7. בשונה מתחומים אחרים, הפער בין המסחר הרציף והתדיר של נכס הבסיס לבין חלונות המסחר המוגבלים של הקרנות בתחום, מקטין באופן משמעותי את הגמישות בניהול ובתגובה לאירועים בשוק. במקרה של השקעות ארוכות טווח, חשוב להדגיש, הגמישות חשובה פחות.
שימושיות
רכישה ישירה של מטבעות דיגיטליים משמעותה החזקה בנכס עצמו ולא בתעודה עוקבת. כאשר רוכשים תעודה מקבלים חשיפה למחיר נכס הבסיס של הפרויקט, אך לא ניתן לעשות שימוש פיזי בטוקן כמו ביצוע תשלומים באיתריום או ביטקוין, או כל שימוש במטבע אחר באקוסיסטם שלו. ככל שהאסדרה של התחום תתפתח ותתקדם, סביר כי גם השימושיות של נכסי הבסיס תלך ותעלה.
לסיכום, השקת קרנות הסל והנאמנות בארה"ב, וכעת גם בישראל, היא אירוע חשוב המעיד על העניין הגובר בקרב המשקיעים, ולא פחות מכך מדגיש את ההכרה של הרגולטור בצורך האסדרתי בתחום. חשוב לזכור כי לשוק הקריפטו ולנכסים הדיגיטליים מאפיינים ייחודים, לא מדובר ב"עוד מאותו הדבר", ולכן החשיפה לתחום באמצעות קרנות סל ונאמנות היא חשובה אך גם מוגבלת.
כתבה זו פורסמה לראשונה באתר ספונסר